janhage.comRondom Willem Mudde

Rondom Willem Mudde

Jan Hage presenteerde in 2017 in de Utrechtse Domkerk de handelseditie van zijn dissertatie over de lutherse kerkmusicus Willem Mudde. Tegelijk met dat boek verscheen ook een cd: ”Rondom Willem Mudde”.

Op deze „klinkende bijlage” bij zijn dissertatie vertolkt Hage op het Bätzorgel van de Domkerk muziek van Jan Zwart, Cor Kee, Feike Asma, Adriaan C. Schuurman, Willem Vogel, Jacob Bijster en Mudde zelf.

Het Reformatorisch Dagblad schreef het volgende:

‘Opvallend: Hage ruimt de meeste tijd in voor Zwart: ruim 25 minuten. De stoere ”Een vast Burg”, de breed uitgesponnen Psalm 103 en het intieme ”Ga niet alleen”: ze krijgen een waardige vertolking op het orgel van de Domkerk. Asma is vertegenwoordigd met ”Komt als kind’ren”. Het zal Asmaliefhebbers te snel en gladjes gaan, maar Hage weet ook te jagen en in de toetsen te grijpen.

Boeiend is Mudde zelf. Hage speelt niet diens bekende ”Lieve Jezus” of ”Waer dat men sich”, maar twee kleine canonische bewerkingen en de interessante Introductie, Koraal, Ciaconna over Psalm 24. Van deze Mudde had ik wel meer willen horen!

Intrigerend is ook Cor Kee, net als Mudde beïnvloed door componisten als Pepping en Distler. Diens wervelende Psalm 100, virtuoos uitgevoerd, laat horen waar een Zwartleerling óók uit kan komen.

Adriaan C. Schuurman, de hervormde tegenhanger van Mudde, is present met diens Toccata, Trio en Fuga over Psalm 150. Deze muziek is Hage op het lijf geschreven. Na miniatuurtjes van Willem Vogel krijgt Jacob Bijster met zijn laatromantische variaties over ”Ick wil mij gaen vertroosten” het laatste woord.

Hage laat zien dat de Hollandse koraalkunst van de 20e eeuw even breed als boeiend is.’