janhage.comJan Welmers: Complete orgelwerken

Jan Welmers Orgelwerken

Complete orgelwerken van Jan Welmers, door Jan Hage op het Bätz-Orgel van de Domkerk in Utrecht.

De Volkskrant was heel lovend over deze cd-box:

Hage brengt op Organ Works een prachtig eerbetoon aan zijn leermeester, Jan Welmers

Vorig jaar werd Jan Welmers 80. De componist uit het Drentse Zuidlaren, die vooral bekendheid geniet door zijn orgelwerken, werd geëerd met een festival in de kerken van Utrecht, de stad waar hij docent aan het conservatorium was. Daar gaf hij onder anderen les aan Jan Hage, die het tot organist van de Utrechtse Domkerk zou schoppen.

Hage heeft nu alle muziek voor orgel solo die zijn leermeester tot 2016 schreef, vastgelegd op drie cd’s. Het is een prachtig eerbetoon geworden, waarmee Hage bovendien het beeld onderuit haalt van Welmers als de minimal componist van het orgel. Het aandeel van de repetitieve muziek – denk aan zijn Laudate Dominum uit 1979 – blijkt best klein. Vaker hoor je klankblokken en signaleer je twaalftoonstechniek, maar altijd gaan zijn werken door een vaal, raadselachtig filter: het is alsof Welmers zijn noten voortdurend laat belichten door een laagstaande winterzon.

Ook al liggen aan zijn composities vaak complexe technieken ten grondslag, in de composities van Welmers moet je je onderdompelen. Ze vragen nogal wat van de concentratie en (in de meer repetitieve stukken) van de vingers van de organist, die met het karaktervolle Bätz-orgel ook nog eens een instrument heeft met een berucht zware aanslag. Geen bezwaren voor Hage, die andermaal zijn meesterschap toont. Het resultaat is soms beklemmend (Psalm 142), soms bedwelmend.